کارمندان دولت

  • شناسه : 1197
  • 13 مارس 2022 - 10:49
با انتشار دانشتان، زکات علم خود را بپردازید
با انتشار دانشتان، زکات علم خود را بپردازید

با انتشار دانشتان، زکات علم خود را بپردازید

در این مقاله قصد داریم به صحبت در رابطه با اهمیت یاد دادن، نشر و گسترش دانش، که از آن با عنوان زکات علم یاد می‌شود، بپردازیم. هدف از نگارش این مقاله بیان اهمیت نشر دانش است لکن پیش از هر چیز خوب است قدری در رابطه با مفهوم علم و دانش و چیستی آن صحبت کنیم. در ادامه […]

در این مقاله قصد داریم به صحبت در رابطه با اهمیت یاد دادن، نشر و گسترش دانش، که از آن با عنوان زکات علم یاد می‌شود، بپردازیم. هدف از نگارش این مقاله بیان اهمیت نشر دانش است لکن پیش از هر چیز خوب است قدری در رابطه با مفهوم علم و دانش و چیستی آن صحبت کنیم. در ادامه نظرات دکتر میثم شکری ساز را به عنوان مدیر نمونه و کارآفرین برتر کشور، مرور خواهیم کرد…

 

درباره میثم شکری ساز بیشتر بدانید:

میثم شکری ساز

 

 

با انتشار دانشتان، زکات علم خود را بپردازید

 

دانش چیست؟

اجازه دهید قبل از آن که «دانش» را تعریف کنیم، داده‌ها و اطلاعات را تعریف کنیم:

بنابه تعریف، دانسته‌های اولیه و خامی‌که در اختیار یک فرد یا دستگاه است را داده می‌نامیم «هرگاه داده‌ها را مورد تجزیه و تحلیل قرار دهیم و آن‌ها را قابل فهم و معنا دار کنیم به اطلاعات دست یافته ایم. (در واقع) اطلاعات، داده‌هایی هستند که دارای معنا و مفهوم هستند.»

شرط استفاده درست از اطلاعات، دارا بودن چندین ویژگی عنوان شده است که در سه دسته «ویژگی‌های زمانی»، «ویژگی‌های محتوا» و «ویژگی‌های نحوه ارائه» تقسیم بندی شده‌اند. دسترسی به موقع، به هنگام بودن، فراوانی، دوره زمانی، صحت، مرتبط بودن،کامل بودن و منظم بودن از جمله این ویژگی‌هاست که پیشنهاد می‌کنیم، حتما با مراجعه به لینک مذکور، جزئیات بیشتر را مطالعه کنید.

دانش، در مرحله بعد قرار می‌گیرد، یعنی هرگاه بتوانیم اطلاعات را به خوبی مورد بررسی قرار دهیم، می‌توانیم دانش را به دست آوریم. به عبارت واضح تر، دانش، به اطلاعات سازمان یافته، تحلیل و یا تلخیص شده‌ای گفته می‌شود که برای افزایش درک، آگاهی، یا تشخیص مورد استفاده قرار می‌گیرد.

 

آیا مدرک (تحصیلی)، سواد و علم مفاهیم یکسانی هستند؟

نکته مهمی‌که باید در اینجا به آن اشاره کنیم این است که علم و سواد دو مقوله مجزا هستند؛ همچنین دارا بودن یک مدرک تحصیلی در یک مقطع خاص (اعم از دانشگاهی و غیر دانشگاهی)، لزوما به معنای با سواد بودن نیست، چراکه ، در تازه ترین تعریف یونسکو (که یکی از سازمان‌های زیرمجموعه سازمان ملل متحد است) از سواد، 12 فاکتور مهم (از جمله سواد رسانه ای) ملاک باسواد بودن قرار گرفته و «بر این اساس، (حتی) شخصی که در یک رشته دانشگاهی موفق به دریافت مدرک دکترا می‌شود (هم)، فقط حدود ۵ درصد با سواد است.»

 

اهمیت علم در اسلام

دین مبین اسلام، به علم نگاه ویژه‌ای داشته و همواره انسان را به فراگیری علم و دانش ترغیب می‌کند. حدیث معروف و گوهر بار امیرالمؤمنین، امام علی علیه السلام که می‌فرمایند: «العِلمُ سُلطانٌ مَن وَجدَهُ صالَ بِهِ وَ مَن لَم یَجِدهُ صیلَ عَلَیه.» مشخص می‌کند که از دیدگاه اسلام، علم، قدرت و پایه پیشرفت همه جانبه محسوب می‌شود.

ما برای پیروزی در امور مختلف به تحصیل علم نیاز داریم و اگر عزت و قدرت میخواهیم باید علم را تقویت کنیم، چراکه اگر علم نداشته باشیم مغلوب خواهیم شد.

 

اهمیت علم در قرآن

قرآن کریم نیز جایگاه ویژه‌ای را برای دانشمندان در نظر گرفته است از جمله در آیه 9 سوره مبارکه زمر می‌فرماید: « قُلْ هَلْ یَسْتَوِی الَّذِینَ یَعْلَمُونَ وَالَّذِینَ لا یَعْلَمُونَ إِنَّمَا یَتَذَکَّرُ أُولُو الألْبَابِ» (ترجمه: بگو آیا کسانی که می‌دانند، با کسانی که نمی‌دانند برابرند؟ [هرگز] فقط خردمندانند که پند می‌گیرند).

 

زکات علم نشر آن است از دیدگاه میثم شکری ساز

 

تأکید اسلام بر تحصیل و انتشار علم به صورت توامان و با هم

اسلام نه تنها انسان را به کسب علم تشویق می‌کند که برای «ترویج و گسترش علم» هم اهمیت ویژه‌ای قائل است. در این رابطه، امام صادق علیه السلام می‌فرمایند: « إنَّ لِکُلِّ شَیءٍ زَکاهً ، و زکاهُ العِلمِ أن یُعَلِّمَهُ أهلَهُ» (ترجمه و منبع: هرچیزى ‏زکاتى دارد و زکات دانش، آموختن آن است به اهلش – تحف العقول: 364 منتخب میزان الحکمه : 400)

ضمن آن که در حدیث دیگری آمده است که «زکاه العلم نشره» یعنی زکات علم گسترش آن است (که موضوع اصلی این مقاله می‌باشد)

احادیثی از این قبیل به خوبی می‌توانند وجوب ترویج علم را به ما گوشزد کنند.

 

مصداق بارز پرداخت زکات علم

در کشور ما افراد موفق زیادی هستند که با عمل به آموزه‌های اسلام ناب، پیشرفت‌های متعددی را در کارنامه زندگی خود ثبت کرده‌اند، از جمله این افراد، دکتر میثم شکری ساز، از برجسته ترین مشاوران کشور در حوزه ی مدیریت، ارتباطات، بازاریابی و منابع انسانی است که سال‌های عمر گرانبهای خود را صرف تدریس در حوزه‌های مختلف از جمله ارتباطات و مهارت‌های زندگی، اصول و مبانی مدیریت کسب و کار، تدریس حقوق تجارت و کسب و کار، تدریس در موسسه آموزش عالی نجف آباد و المهدی اصفهان، تدریس فنون فروش و مذاکره، ارتباط موثر، تبلیغات خلاق و … کرده است.

او کارآفرین و مدیر جوانی است که در ۲۹ فروردین سال ۱۳۶۴ به دنیا آمد، مدیریت چندین مجموعه آموزشی را در کارنامه خود دارد و در سال ۱۳۸۷ فعالیت خود را با تاسیس یک مرکز آموزشی کوچک و تنها با دو کارمند آغاز کرد

 

برچسب ها

این مطلب بدون برچسب می باشد.

پاسخ دادن

ایمیل شما منتشر نمی شود. فیلدهای ضروری را کامل کنید. *

*